Architectuur

Het ontwerp van de parkappartementen, de hofwoningen en de 2 onder 1 kapwoningen is van STOL Architecten uit Lisse. Wat inspireerde hen, waar lagen de uitdagingen en hoe hebben ze ervoor gezorgd dat woonkwaliteit voorop staat? 

Locatie 

Uniek gelegen, op steenworp afstand van het Braassemermeer, aan de Meerkreuk in Oude Wetering komt een bijzonder nieuwbouwplan met 49 woningen: Braassemzicht. 

Stedenbouwkundige uitgangspunten 

Het plangebied van Braassemzicht kenmerkt zich door de unieke ‘overgangszone’ van de hoog gelegen Wetering en het lager gelegen gebied aan de Europaweg. Dit hoogteverschil in het gebied vormde de aanleiding Braassemzicht in 3 deelgebieden te verdelen.

  1. Langs de Wetering, georiënteerd op het water, zijn de halfvrijstaande watervilla’s gesitueerd met een splitlevel op de begane grond. De watervilla’s met hun kenmerkende kappen vormen een aantrekkelijk waterfront.
  2. Aan de zijde van de Europapark zijn de parkappartementen gelegen, bestaande uit 4 bouwlagen. Dit woonblok vormt een markante beëindiging van de aanwezige groenvoorziening. Kenmerkend is de ligging in het glooiende terrein, met de waterberging rondom het gebouw en de oriëntatie op het park.
  3. Tussen de watervilla’s aan de Wetering en de parkappartementen zijn de hofwoningen en de 2 onder 1 kapwoningen geprojecteerd. Deze bestaan uit 2 lagen met een kap. In het hart van het plan ligt het autoluwe groene hof en is het parkeren opgelost in parkeerhoven nabij de woningen.

Architectuur 

Om de eenheid van de architectuur van de verschillende woningtypes te behouden zijn de volumes, gevelritmes en open/dicht verhoudingen sterk aan elkaar verwant. Door de variatie van woningtypen ontstaat een gevarieerd beeld waarin de bebouwing van elkaar verschilt, maar tóch familie van elkaar is. 

Zowel de woningen als de appartementen zijn ontworpen in een eigentijdse architectuur. Kenmerkend zijn de verticaliteit in de verdiepingshoge gevelopeningen, de parcelering in het metselwerk met de kenmerkende horizontaliteit van de metselwerkbanden. 

De woningen hebben door het gebruik van vlakke keramische pannen, mastgoten en rank gedetailleerde dakkapellen een moderne uitstraling. Het appartementengebouw heeft een alzijdig gevelbeeld met woonuitstraling. Binnen het gevelbeeld van het appartementengebouw wordt op een subtiele manier dynamiek toegevoegd door spekbanden met verticaal metselwerk. Deze spekbanden omhullen de balkonplaten van de buitenruimtes. Daarmee worden de balkons onderdeel van de hoofdmassa en dragen ze bij aan het dynamische beeld van het gebouw. 

De oranjerood genuanceerde steen in combinatie met de grijze kozijnen en houten gevelaccenten geven de woningen en appartementen in Braassemzicht een warme uitstraling.

De 11 halfvrijstaande watervilla’s zijn aaneengeschakeld door de tussenliggende garages en vormen een aantrekkelijk waterfront met een opvallende dakvorm. Het lint wordt eenmalig onderbroken, waardoor er een mooie zichtlijn ontstaat over het water heen. Juist bij deze locaties zijn er op de kopgevels bloemkozijnen toegevoegd om de beleving met het water te accentueren. De verschillende hoogtes van het dijklichaam hebben geleid tot een levendig beeld met hoogte accenten en een split level op de begane grond met een aan de voorzijde een riante en statige plafondhoogte van ca. 3,65 meter. 

De architectuur van de watervilla’s bestaat uit een combinatie van een opvallend lessenaarsdak. De voor- en achtergevel worden gekenmerkt door een strak kader met juist een iets traditionelere uitstraling als invulling. De sprekende metselwerkkaders hebben een terugliggende materialisatie van hout, verdiepingshoge kozijnen met franse balkons en gefixeerde lamellenscreens. 

 

 


© Thunnissen Groep 2025
De beelden, impressies, maten, oppervlakten en prijzen zijn zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Aan de indicatieve waarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Privacyverklaring